dissabte, 23 de gener de 2016

Crestes de la Hiena,Serrall de les Aubagués (Bellaguarda) Soleràs ,Pantà d'Utexesa, Aiguabarreig ,Pobla MAssaluca Reus

Crestes de la Hiena Ulldemolins.


Bellaguarda pel Serrall de les aubagués:

  40 Quilòmetres per pistes ràpides de grava i sorra, pel mig de serres, caçadors, muntanyes i molt molt de sembrat.,.
 Algun paisatge  em recorda  que seria de  l'interior de Lleida si no fos per la mà de l'home; de vegades excessiva.
Seria una terra mès semblant a Monegros, que no pas la terra humida y rica  plena de conrreus i explotacions que coneixem.


Utxesa:
  La cara i la creu. Una mostra de que tot val! Si hem de inundar inundem!!,si hem de assecar assequem!!!
 No m'atreveixo a valorar..... Allí esta, un delta de l'ebre on ni tant sols hauria d'haver aigua!!El pantà d'Utxesa és un embassament que pertany al Canal de Seròs, creat per una presa situada al municipi de Torres de Segre, que s'estén pels termes de Torres de SegreSarroca de Lleida i Aitona, a la comarca del Segrià.
És un pantà únic a Catalunya, ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs, encara que es considera dintre de la conca del riu Segre.
Aquest embassament es podria dir que està format per dues parts. La formada per la inundació de les valls del Seca i de la Valleta, que formen la part de l'embassament coneguda com la del Secà i la part coneguda com d'Utxesa que és la part inundada de la vall d'Utxesa.

Entrada al pantà d'Utxesa.
Es construí en un temps rècord i va entrar en funcionament l'any 1914. Com s'ha comentat, l'aigua arriba pel Canal de Seròs, per l'anomenat canal petit, amb una aportació màxima de 60m³/s i l'aigua surt en direcció a la central hidroelèctrica pel tram del canal anomenat canal granamb una capacitat màxima de 120 m³/s.
Per la seva construcció es van realitzar tres preses de terra, que van ser recobertes de pedra en la seva part interior per evitar l'acció de l'erosió. Les dos primeres es troben a les valls del Seca i de la Valleta, de 388 i 270 m de longitud respectivament i d'aproximadament 18 i 14 d'alçada, i la més gran de 28 m d'alçada i 400 m de longitud a la vall d'Utxesa.


La superfície de l'embassament és de 242 ha i té un perímetre de 19,5 km.
La capacitat de l'embassament s'ha anat reduint per la sedimentació de fangs i el creixement de la vegetació fet que ha provocat una disminució de la capacitat inicial de 10 hm³ als menys de 4 de l'actualitat.
L'Aiguabarreig, és nom emprat a la Franja de Ponent per a designar la confluència dels rius Segre i CincaBon mati de moto Trail en solitari.
 Una bona aventura per omplir els ulls de bonics paisatges i la motxilla de bones experiències.

Esmorzaret i cafè a la Pobla i a dinar a Reus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada